Infarctul miocardic acut (IMA) este una dintre cauzele majore de deces cardiovascular.
Instalarea IMA se produce prin obstrucţia acută a unei artere subepicardice mari. După 30 minute de la ocluzia coronară totală se instalează necroza miocardică, care se completează în următoarele 6 – 12 ore.
Iată de ce rapiditatea cu care se adresează pacientul la un serviciu medical de specialitate influenţează atitudinea terapeutică şi evident prognosticul pacientului.
Pentru ca un pacient cu IMA să beneficieze de posibilităţile terapeutice actuale şi moderne trebuie să parcurgă următoarele etape:
- solicitarea consultului unui medic;
- efectuarea unei electrocardiograme în situaţia apariţiei unor dureri toracice anterioare intense, cu localizare retrosternală şi iradiere la baza gâtului, în membrele superioare, eventual în coloana vertebrală toracică;
- adresarea cât mai rapidă a pacientului prin intermediul serviciului de ambulanţă către o clinică cardiologică dotată cu laborator de cardiologie intervenţională şi echipă antrenată, unde pot fi practicate procedurile moderne de diagnostic şi tratament (pentru zona Moldovei Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George I.M. GEORGESCU);
- anunţarea telefonică a triajului sau a medicului de gardă dacă pacientul este îndrumat dintr-un judeţ din zona Moldovei.
Dirijarea în primele 6 – 12 ore după debutul durerilor sugestive pentru IMA oferă pacientului şansa de a beneficia de explorarea coronarografică urmată de dilatarea vasului obstruat cu salvarea miocardului de la necroză.
Depăşirea timpului optim de aplicare a măsurilor terapeutice moderne poate impune modificarea schemei terapeutice (reperfuzie prin tromboliză, anticoagulare şi tratament conservator) şi implicit prognosticul pacientului. Rezolvarea infarctului prin angioplastie coronară primară permite externarea pacientului cu IMA necomplicat în 4 – 6 zile de la debut.
După externare, pacientul cu IMA recent trebuie să intre într-un program de reabilitare postinfarct.Elementele esenţiale de reabilitare trebuie să conţină:
- reluarea progresivă a efortului fizic prin practicarea unor programe specifice;
- dietă corespunzătoare cu reducerea grăsimilor saturate, normalizarea ponderală;
- corectarea factorilor de risc aterogeni modificabili:
- interzicerea fumatului;
- controlul tensiunii arteriale;
- echilibrarea diabetului zaharat, dacă este cazul;
- scăderea ponderală;
- normalizarea profilului lipidic.
- educaţie medicală privind recunoaşterea simptomelor pentru care trebuie administrată nitroglicerina şi adresarea urgentă la medic dacă simptomele dureroase nu pot fi controlate;
- efectuarea pe termen lung a profilaxiei secundare cu: beta-blocante, antiagregante plachetare, inhibitori ai enzimei de conversie, statină, care modifică considerabil prognosticul la distanţă al pacientului.
No Comments